Οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Βοιωτίας αντιδρούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Σε έκτακτη συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων των Εμπορικών Συλλόγων Αλίαρτου, Δηλεσίου, Θήβας, Λιβαδειάς και Σχηματαρίου αποφασίστηκε η κοινή μας συμπόρευση με τις προτάσεις της ΕΣΕΕ σχετικά με το νέο νομοσχέδιο φορολόγησης των Ελεύθερων Επαγγελματιών που προτίθεται η Κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.

Ως πρώτο μέτρο αντίδρασης αποφασίστηκε η από κοινού έκδοση Δελτίου Τύπου      .                  

ΤΙ ΜΑΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΝ: ΙΟΥΝΙΟΣ 2023

Νέα διαδικασία για την άμεση επιστροφή ΦΠΑ με τη δημιουργία νέου πληροφοριακού συστήματος, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Σταδιακή μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους. Λιγότερες εισφορές, μεγαλύτερος μισθός για όλους.

Αυξάνεται από 1/1/2024 το αφορολόγητο κατά €1.000 για οικογένειες που έχουν παιδιά.

ΤΙ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023:

Νέο σύστημα φορολόγησης, το κατώτατο φορολογητέο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών θα ανέρχεται σε 10920€ και ο φόρος που θα καλείται να καταβάλει ο κάθε επαγγελματίας θα ανέρχεται στα 1102€ μαζί με το τέλος επιτηδεύματος  θα φτάνει στα 1752€.

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ

Ο στιγματισμός του κλάδου μας ως έντονης φοροδιαφυγής, είναι ανυπόστατος, με βάση  νόμο του 2021 που η ίδια η κυβέρνηση έχει θεσπίσει και στα θεωρούμενα ως τα πιο “ύποπτα ” επαγγέλματα το λιανεμπόριο είναι εκτός, γι΄αυτό και οι αποδείξεις που εκδίδονται σε εμπορικό κατάστημα μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών δεν πριμοδοτούνται με έκπτωση φόρου.

  Το Λιανικό εμπόριο αποδέχθηκε εξ’ αρχής την υποχρεωτική χρήση POS, παρά το ιδιαίτερο υψηλό κόστος προμήθειάς τους αλλά και τις υπερβολικές τραπεζικές χρεώσεις. Αλλά και η πλήρης εναρμόνιση με τις υποχρεώσεις των ηλεκτρονικών βιβλίων ”MyData”, κρίθηκε ως βασική προϋπόθεση μετάβασης στη νέα ψηφιακή εποχή και ως εκ τούτου το συνεπαγόμενο κόστος, άμεσο και έμμεσο, τέθηκε σε δεύτερη μοίρα.

      Γεννάται λοιπόν η εύλογη απορία γιατί οι Ατομικές επιχειρήσεις του Λιανικού εμπορίου πρέπει πέραν όλων των παραπάνω  κι ενώ οι ιδιοκτήτες τους ως φυσικά πρόσωπα να εμπίπτουν επί σειρά ετών σε πληθώρα περιπτώσεων στις παρωχημένες και διαστρεβλωτικές διατάξεις των τεκμηρίων διαβίωσης,  να υποβληθούν σε μία δεύτερη δοκιμασία φορολόγησης επί μη πραγματικών αλλά τεκμαρτών εισοδημάτων.

  Στην Ελλάδα ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών  με βάση τα στοιχεία της ΕΣΕΕ από το 2004 έχει πέσει από τις 200.000 στις 90.000. Ο ταυτόχρονος αποκλεισμός των επιχειρήσεων μας από τη χρηματοδότηση των τραπεζών σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές κόστους κάνουν δυσβάστακτο το εμπορικό περιβάλλον στο οποίο καλούμαστε να εργαστούμε.

         Η μοναδική βιώσιμη λύση και η  έμπρακτη επιβράβευση του κλάδου «αιμοδότη» με  όρους απασχόλησης και ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας είναι η ρητή εξαίρεση των περίπου 90 χιλιάδων Αυτοαπασχολουμένων/Ατομικών επιχειρήσεων του Λιανικού Εμπορίου από τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

      Τέλος σας ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση ψήφισης μιας τέτοιας τροπολογίας που είναι κάθετη και αντίθετη στα συμφέροντα μας θα τύχει άμεσης αντίδρασης από το σύνολο της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας. 

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Σχετικά